MMR vakcina se daje u 2 doze i zna se tačno kada: Nagla epidemija morbila zabrinula roditelje, posledice su strašne
Boginje, Foto: AP Photo Seth Wenig, AP Photo Elaine Thompson

sve mora na vreme

MMR vakcina se daje u 2 doze i zna se tačno kada: Nagla epidemija morbila zabrinula roditelje, posledice su strašne

Male boginje se uglavnom prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom, ali to nije i jedini način...

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Povišena temperatura, kašalj i crvenilo očiju najčešći su simptomi kod dece zaražene malim boginjama. Morbile su inače jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Poljubac, rukovanje, svaki neposredni fizički kontakt sa drugom osobom može dovesti do zaražavanja malim boginjama.

"Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Poljupcem, rukovanjem, mogu i putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba, odnosno kašljanjem i kijanjem. Morbile se retko prenose i indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta", kažu za portal Espreso iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Simptomi kod dece su povišena temperatura, kašalj i crvenilo očiju.

Dete zaraženo malim boginjama
Dete zaraženo malim boginjamafoto: Profimedia/Ilustracija

"Od perioda momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije samog oboljenja, odnosno pojave tegoba, u periodu od 7 do 18 dana, kod zaraženih dolazi do pojave povišene telesne temperature. Ostali simptomi su sekrecija iz nosa, kašlja i konjunktivitisa. Deci su oči crvene i vodnjikave i otiču im kapci. Spomenuti simptomi traju između dva i četiri dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature na preko 40 stepeni. Pojavljuju se makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete", kažu nam iz ove institucije.

Komplikacije se mogu javiti kod dece mlađe od 5 godina, a neke od posledica su zapaljenje pluća, dijareja, pa čak i gubitak vida.

"Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. Neke od posledica mogu biti zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Recimo, kod svake 20. obolele osobe se javlja zapaljenje pluća i 60 posto se završi sa smrtnim ishodom. Dok sa druge strane svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na hiljadu obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda", tvrde oni.

Vakcina
Vakcinafoto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Iz Gradskog zavoda javno zdravlje kažu da je MMR vakcina efikasna protiv malih boginja: "Vakcinacija MMR vakcinom je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta. MMR vakcina se daje u dve doze: deci u drugoj godini života, pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 do 15 meseci i u 7. godini života u okviru priprema za polazak u školu."

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

04:00

VIRUS KOJI TRENUTNO HARA IZAZIVA TRAJNU MALAKSALOST, ALI I NEŠTO MNOGO GORE! Prof dr Delić: Može doći do povraćanja krvi!

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.